Egytálételek

Dzsuvecs (bolgár étel)

Hőálló üvegtálba rétegezünk:
Étolaj,
hagymakarikák,
3 paradicsom felkarikázva,
10 dkg rizs,
1 db felkockázott paprika,
10-20 dkg felkockázott hús,
1 db felkockázott paprika,
10 dkg rizs,
3 paradicsom felkarikázva,
Reszelt sajt,
Az egész megöntözve 4-5 dl tejföllel amibe belekevertünk 1 tk sót és 1 ek lisztet (nem baj ha a tejföl túl sósnak érződik, a rizshez kell.
Készíthető bármilyen hússal és sajttal (Feta jellegű van az eredetiben) főtt krumplival vagy tésztával is (ezek a rizzsel ellentétben nem főnének meg a készre sütés ideje alatt).
45 percig lefedve, 5 percig fedő nélkül pirítva sütni.

Pizza

Pizzatészta: 30 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 dl víz, ½ dl étolaj, só, oregano
A langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, 10 percet várunk, beleöntjük az étolajat, minden mást hozzáadunk és lágy tésztává összegyúrjuk. ½-1 órát meleg helyen letakarva pihentetjük, majd kevés liszttel megszórjuk és kinyújtjuk. Tepsibe rakjuk és rárétegezzük a feltétet.
Juhtúrós alap: juhtúró-tejföl-fokhagyma, bármilyen hús, reszelt trapista, mozzarella
Paradicsomos alap: sűrített paradicsom-bazsalikom-só-cukor, bármilyen hús, főtt-sült zöldség, reszelt trapista, mozzarella
Pörkölt alap: bármilyen pörkölt, reszelt trapista, mozzarella
Kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Sonkás-tejfölös galuska

A kész galuskát (lásd köretek) kiolajozott hőálló tálba tesszük. Tejfölt-tojást-sonkát összekeverünk, ráöntjük a galuskára és kb. 10 percig sütjük.

Sólet

65 dkg füstölthús
30 dkg fehér, nagyszemű bab
10 dkg árpagyöngy (gersli)
1 fej vöröshagyma
2 ek zsiradék
1 fűszerpaprika, só, 1 ek liszt
A húst és a babot előző nap be kell áztatni.
Mindent beletenni tűzálló tálba, bő vízzel felönteni, forralni, majd 3 órán át párolni.
Ha elfőné a levét, pótolni kell!  Főtt tojással szokás tálalni.

Tutajos

10 dkg füstölt szalonna zsírjában 10-15 perc alatt megpirítani
40 dkg házi tarhonyát.
Felengedni annyi vízzel, ami duplán ellepi.
Beletenni :
1 vöröshagymát
1 zöldpaprikát
1 szárított csöves paprikát
1 paradicsomot
1 ek pirospaprikát, sót
50 dkg kockára vágott burgonyát.
Kb. 25 perc alatt készre főzzük.

Lecsó

10 dkg füstölt szalonna vagy 2 ek étolaj
3 vöröshagyma
6 paprika
6 paradicsom
(2 cukkini)
Pirospaprika, só, bors
A szalonna zsírjában megpirítom a hagymát, majd minden mást belerakva puhára párolom.
Hagyományosan lehet bele főzni rizst vagy tojást.
Nekem a legfinomabb ha tojással kevert juhtúróval megbuggyantom a végén.

Karfiolos rakott krumpli

60 dkg burgonya (sós vízben héjában megfőzve)
75 dkg (közepes fej) karfiol (sós vízben megfőzve)
1 tk ételízesítő
20 dkg kolbász
4 evőkanál margarin
4 evőkanál liszt
1 tojássárgája
4 dl tejföl
Só, fehérbors, szerecsendió
A krumplit, karfiolt és kolbászt tűzálló tálba rétegezzük, a többi hozzávalót összekeverjük és rálocsoljuk. 200 fokon 45 percig sütjük.

Paradicsomos csirkerizottó

4 Csirkehusi
Vöröshagyma
40 dkg Sárgarépa
0,25 l tyúkhúsleves
1 ananász
20 dkg zöldborsó
Só, fehérbors, pirospaprika
2 ek étolaj
20 dkg rizs
Az olajban megsütjük a feldarabolt csirkét, hozzáadjuk a vöröshagymát, majd mindent bele és készre pároljuk.

Rakott hal

80 dkg halfilé citromlével bedörzsölve
60 dkg főtt burgonya felkarikázva
4 nagy paradicsom felkarikázva
1 uborka felkarikázva
Tűzálló tálba rétegezni a fentieket és megöntözni az alábbiak keverékével:
2 dl tejszín
2 dl tejföl
1 ek liszt
2 tojássárgája
2 ek kapribogyó
só, bors
Kb. fél órát sütni, amíg összeáll.

Gombapörkölt

50 dkg gomba
2 nagy fej hagyma
2 paradicsom
só, bors, pirospaprika, majoranna
1 dl húsleves
mustár vagy lisztes tejföl a besűrítéshez

 

Életmód


[+]
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • fresh color
  • warm color