Mit főzzek?
Levesek

Levesek

Az előételek egy fajtája a leves, mely sok országban elterjedt, de más országokban alig ismert. Hazánkban is vannak rajongói és olyanok is, akik nem szívesen eszik.

Itt és most a családom által szeretett és gyakran készített (kipróbált!) receptek olvashatók. Igyekeztem minél rövidebben és érthetőbben közzétenni ezeket.


Minestrone - olasz zöldségleves

3 ek olajon megdinsztelünk olasz zöldségleves gazdagon
2 fej hagymát
1,5 liter leveskockából készült levessel felöntjük és beleteszünk
2 felkockázott cukkinit
20 dkg darabolt káposztát
4 felkarikázott sárgarépát
80 dkg felkockázott paradicsomot
1 pici felkockázott zellert
(bármilyen felkockázott vagy darabolt zöldséget – burgonya, zöldbab stb.)
1-1 kávéskanál sóval, bazsalikommal, rozmaringgal, borssal és 1 babérlevéllel ízesítjük
1 órát főzzük, majd hozzáadunk
1 konzervdoboz fehérbabot
10 percig főzzük még és kész. Tálaláskor megszórható reszelt sajttal, parmezánnal. Bár az igazi minestrone levesben nincsen se hús, se tészta (csak beledobálják az éppen otthon található zöldségeket - és a mindig kéznél levő paradicsomszószt), nálunk a gyerekek szeretik, ezért én ezekkel dúsítom.

Korhely halászlé

Bográcsban vagy bárhol 3 liter vízben felteszünk főni
1,5 kg pontyot vagy más halat (akár lazacot) feldarabolva
2-3 vöröshagymát apróra vágva
1 ek pirospaprikát, és sóval, borssal, 2 db babérlevéllel ízesítjük (vagy halászlé kockát használunk)
Hagyományos módon készítve a halászlét, 30-45 perc főzés után ha minden megpuhult kivesszük a halszeleteket (fejét-farkát kidobjuk), az alaplevet turmixoljuk vagy botmixerrel pépesítjük, majd visszatesszük az ehető halszeleteket.
Amikor kicsit kihűlt 2 evőkanál tejszínt vagy tejfölt lassan simára keverünk egy kis kivett levesben, ízlés szerinti mennyiségű citromlevet öntünk hozzá, majd a keveréket visszaöntjük. Citromkarikákkal díszítve tálaljuk.  

Francia hagymaleves

1 liter húslevest készítünk leveskockából (forralva)
3-4 vöröshagymát bele
borssal, sóval, szerecsendióval ízesítjük és 10 percig főzzük.
Ha a hagyma már puha, botmixerrel vagy turmixgépben pépesítjük.
2 tojássárgáját 1 ek liszttel simára keverünk és belerakjuk a levesbe.
Kivájt és sütőben pirított zsemlében is tálalható vagy csak sajttal megszórva.

Gulyásleves

3 db apróra vágott vöröshagymát
3 ek étolajban üvegesre dinsztelünk.
2 liter vizet öntünk rá és beleteszünk főni:
50 dkg kockára vágott marhahúst
2 db apróra vágott zöldpaprikát
2 db apróra vágott paradicsomot
1 ek só, 1 ek pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, köménymag,
1 órát főzzük, majd beleteszünk:
½ kg kis kockákra vágott burgonyát és
½ kg felkarikázott sárgarépát
1 órát főzzük, majd belecsipkedjük a csipetkét:
1 sózott tojáshoz annyi lisztet adunk, hogy már ne ragadjon és csipkedhető legyen.

Tárkonyos csirkeraguleves

2 db vöröshagymát
2 ek étolajban megdinsztelünk,
2 liter vizet öntünk rá és beleteszünk
50 dkg felkockázott csirkemellfilét
½ kg felkarikázott sárgarépát
ételízesítőt, tárkonyt.
1 órát főzzük, majd beleteszünk
egy kis fej karfiolt rózsáira szedve.
20 percig főzzük, majd levéve a tűzről behabarjuk
2 ek liszt és
2 dl tejszín (lehet tejföl is) keverékével.

Klasszikus húsleves

3 l hideg vízbe beleteszünk
1 kg pulykacombot
ha felforrt, takarékon főzzük tovább, beletéve
1 egész vöröshagymát
1 erős zöldpaprikát
teatojásban 2 gerezd fokhagymát, feketeborsot, sáfrányt
1 órát főzzük, majd beletesszük a zöldségeket:
6 db sárgarépát
1 kis karfiol rózsáit
kis zellergumót
kis kelkáposzta negyedét
karalábét
petrezselymet, zellerzöldet
Még egy órát takarékon főzzük és kész van!

Frankfurti leves

2 liter vízbe beleteszünk:
50 dkg kelkáposztát
50 dkg füstölt húst
2 db vöröshagymát szeletelve,
fokhagymát, borsot, ételízesítőt, egész köményt, pár babérlevelet
1 órát főzzük, majd beleteszünk
2 db krumplit felkockázva,
5 db Füstli virslit,
Fél órát főzzük, majd levéve a tűzről behabarjuk
1 ek liszt
1 ek pirospaprika
2 ek tejföl
1 ek citromlé sima keverékével.

Májas zöldborsóleves

2 ek olajon
1 fej hagymát megdinsztelünk
1 liter  vizet ráöntünk és felforraljuk, majd beleteszünk
2 tyúkhúsleveskockát
20 dkg csirkemájat kisebb darabokra vágva
1 karalábét
50 dkg sárgarépát
25 dkg zöldborsót
só, bors, majoranna, petrezselyemzöld
1 órát főzzük, majd behabarjuk:
2 dl tejföl és
2 ek liszt csomómentes keverékével.

Tökkrémleves

1 liter levest készítünk leveskockából és beleteszünk
40 dkg gyalult tököt
1 nagy fej hagymát
2 gerezd fokhagymát
Szükség szerint sóval, fehér borssal, kevés Worchester-szósszal ízesítjük.
Felforraljuk, majd összeturmixoljuk vagy botmixerrel pépesítjük.
Még 15 percig főzzük, majd a hűlő levesbe belekeverünk:
2 dl tejszín
1 dl tejföl
2 tojássárgája sima keverékét.

Gyümölcsleves

30 dkg erdeigyümölcs lekvárt vagy összekeverünk 
2,5 dl narancslé
2,5 dl tej (vagy tejszín) keverékével (habverővel)
Különveszünk egy kis levet és csomómentesre keverünk benne
1 ek lisztet,
1 kk fahéjat,
1 reszelt citrom héját,
esetleg cukrot ízlés szerint.
Jól lehűtve, tejszínhabot nyomva a tetejére tálaljuk.
Lehet bele tenni bármilyen darabos gyümölcsöt (eper, dinnye, meggybefőtt stb).

Szarvasraguleves

2 fej apróra vágott vöröshagymát
2 ek olajon megdinsztelünk
Ráöntünk 2 liter marhahúslevest és beleteszünk
50 dkg felkockázott szarvas apróhúst
Forrástól számítva 1-2 órát takarékon főzzük, amíg a hús megpuhul, majd beleteszünk
50 dkg feldarabolt vargányagombát
50 dkg karikázott sárgarépát
1 kis felkockázott zeller
1 felkockázott paradicsomot
1 ek pirospaprikával
1 ek tárkonnyal
2-3 babérlevéllel
sóval-borssal ízesítjük
Még egy órát főzzük, majd hűlés közben csomómentesen belekeverünk (először kevés lével)
1-1 evőkanál tejfölt, mustárt, citromlét.

Káposztás bableves

2 l vízben felteszünk főni
50 dkg füstölt húst (ezt előző este vízbe áztatjuk)
Fűszerekkel:
Babérlevél, darabolt hagyma, fokhagyma, borsikafű, só, bors
1 óra múlva beleteszünk
25 dkg tarkababot (ezt is előző este vízbe áztatjuk – külön tálban)
25 dkg rövidre vágott savanyú káposztát
15 dkg paprikás kolbászt
Újabb óra múlva behabarjuk
1 dl tejföl, 3 ek liszt, 2 ek citromlé csomómentes keverékével.
(A sima bableves ugyanígy készül, de savanyú káposzta helyett sárgarépa és csipetke kell bele.)

Kagylóleves

7 dl forralt vízbe
1 erőleves kockát
1 albán kagylókonzervet
1,5 dl tejfölt
Citromlét, 1-2 ek mustárt, pirospaprikát.
Ha forr két egész tojást belebuggyantunk és addig főzzük, míg a fehérje megkeményedik.
Karikára vágott zöldhagyma díszítés mehet a tetejére.

Csipetke (levesbetét)

1 tojás
annyi liszt, amennyivel kemény, gyúrható, csipkedhető lesz a tészta

A hozzávalókat összekeverni, a forró levesbe adagolni (tetszés szerinti méretű darabokat lecsipkedve belőle) és puhára főzni. Ha nagyon ragadós a tészta, időközönként lisztbe kell mártogatni a felületét, így könnyebben csipkedhető.

Daragaluska (levesbetét)

10 dkg búzadara
1 tojás
5 dkg zsiradék

Mindent összekeverni, forró sós vízbe adagolni és puhára főzni.

 

 

Életmód


[+]
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • fresh color
  • warm color