Szülőknek ajánlott irodalom

Ezen az oldalon olyan könyveket ajánlunk, amelyek szerzői az evolúció során, azaz az évmilliók alatt kialakult embert veszik alapul és nem erőszakolják meg holmi éppen divatos elméletekkel (amelyek általában csak pénzszerzési célokat szolgálnak és gyakran nem veszik figyelembe a testi-lelki jólét kívánalmait).

A könyvek a gyermekek életkora szerint növekvő sorrendben:

Jean Liedloff: Az elveszett boldogság nyomábancsecsemő magzat anyaméh civilizáció

Venezuela dzsungeleiben egy fiatal amerikai felkeresi a ma is kőkorszaki körülmények között élő jekána indiánokat. Ezeknek a "vadembereknek" a szemmel látható boldog és kiegyensúlyozott élete lenyűgözi, és két és fél évet tölt el a törzsnél. Az ott töltött hónapok során egyre inkább az kezdi érdekelni, hogy mi az oka annak, hogy az indiánok annyival boldogabbak nálunk, civilizált embereknél.
A civilizált ember inkább az eszére, mint az ösztöneire hallgat. Pedig a kisbabákkal való törődésben nincs helye az intellektusnak - állítja Liedloff.

Desmond Morris: Babafigyelőben 

Az író etológus, az állatok viselkedésének szakértője. Hírnevet Csupasz majom című művével szerzett, amelyben az emberi viselkedést elemezte sok humorral. A Babafigyelőben az újszülött és csecsemőkor élettani folyamatain vezet végig minket, megmagyarázva mi miért történik. 

Adele Faber - Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje

"Csodálatos szülő voltam, mielőtt gyermekeim születettek volna" kezdi könyvét az írópáros. Nem éreztük ezt gyakorló szülőként oly sokszor? Elméletben mindig sokkal könnyebben mennek a dolgok, de amikor saját családunkban kell szembenézni a durcás gyerekkel, a hisztivel, a kiabálásokkal, sértődésekkel, akkor megfogadjuk: Holnaptól másképp lesz! Azután kezdődik elölről, mert nem tudjuk hogyan. 

gyermeknevelés gyereknevelés tanács

Ez a könyv nagyon hatékony formában ad nevelési tanácsokat. Egyoldalas, rövid képregények mutatják be mindennapi párbeszédeinket a gyerekkel két módon. Gyakran így mondjuk - de ez a másik talán jobb lenne... Igazán élvezetes olvasmány!

Edward de Bono: Tanítsd gondolkodni gyermekedet

A szerző a kreatív gondolkodás guruja. Vallja, az intelligencia kevés, a gondolkodást éppúgy gyakorolni kell ahhoz, hogy profivá váljunk benne, mint bármi mást az életben. Elmélet és gyakorlati feladatok kombinációja a könyv, ami nem csupán gyermekünknek, hanem nekünk, szülőknek is igen hasznos lehet.

Középiskolai felvételi kalauz 

Nélkülözhetetlen minden 7-8. osztályos szülőnek és a gyereknek egyaránt. Összefoglalja az összes ismeretet a középiskolai továbbtanulás témaköréből:

  • Iskolatípusok
  • A jelentkezés menete
  • A felvételi vizsga - írásbeli és szóbeli
  • Lépéselőnyök és felkészülés
  • Felvételi feladatlapok megoldásokkal

 

Robert B. Cialdini: Hatás - A befolyásolás pszichológiája

E tanulságos, gyakorlati példákkal tűzdelt és rendkívül sikeres könyvből megtudhatjuk hogyan óvjuk meg magunkat a haszonlesők trükkjeitől, illetve egyúttal azt is, hogyan hathatunk gyermekünkre igazán eredményesen.


Malcolm Gladwell: Kivételesek - A siker másik oldala

Valamilyen szempontból kivételes emberek sikere egyáltalán nem a látszólag egyértelmű okokon alapul. A való világban a történések bonyolultabb és érdekesebb körülmények következményei, melyeket minden szülőnek érdemes megismerni.


 

Életmód


[+]
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • fresh color
  • warm color