Erőforrásválság

A Hetesi-féle jelentés (http://www.ffek.hu/) röviden 

A civilizáció és benne olcsó energiákra épülő életünk az összeomlás szélére jutott. Minél tovább tagadjuk a helyzet súlyosságát és megpróbáljuk fenntartani a már fenntarthatatlan eddigi életünket, annál keményebb lesz az összeomlás és szűkülnek lehetőségeink.

Olaj lesz még 50 évig, de a kitermelését abba fogják hagyni abban a pillanatban, amikor már nem lehet gazdaságosan megtenni. Először magától tört fel az olaj, később olajkutakkal pumpálták. A mai olajkutak már össze sem hasonlíthatók költség-technológia tekintetében azokkal. (Egyre több az olyan gázmező is, amelyre nincs megfelelő kitermelési technológia, ezért a föld alatt marad.) Van kb. 12 évünk, hogy még legyen olajunk, a profit szükségessége miatt azonban egyre drágábban. Ha most tiltakozunk a 300 forintos benzinár miatt, mit szólunk az olyan előrejelzésekhez, hogy 10 év alatt esetleg megháromszorozódik?
Az olaj adja a villamos áram termelés 40, illetve a közlekedés erőforrásainak 90%-át. Ebből látható, hogy olaj hiányában súlyos ellátási zavarok várhatóak.

Nem jön Kínából olcsó termék, magunknak kell cérnát, ruhát, nem elektromos (!) műszaki cikkeket gyártani, fokhagymát termelni. A jövő újra a kézműveseké.
Műtrágya hiányában viszont visszaesik az élelmiszer-termelés is, ami már nem az életminőséget, hanem már magát az életeket fenyegeti.

Miért mondják, hogy késő bármit tenni?
Az Egyesült Államokban az 1980-as években végeztek arra vonatkozó számításokat, hogy mi történik ha a kormányok ráébrednek, hogy 20-25 év múlva elkezdenek csökkenni a hozamok az ősmaradványi források terén, és elkezdődnek a befektetések a kiváltásukra, még a bőséges olaj korszakában. Ilyenkor a társadalom számára az ősmaradványi kitermelés tetőzése idején némi takarékosságra van szükség, mert a felhasználható erőforrások 20%-a az új források építésére fordítódik, kb 10-15 éven át. Azonban ezt a társadalom elviseli és túléli. Utána pedig olyan erőforrásokat használ, melyek fenntartható pályán tartják. Ha azonban az átállással megvárja az emberiség a piac „láthatatlan szabályozó kezének” közbeavatkozását, akkor a következő történik. A piac nem tesz addig lépéseket, míg az ősmaradványi források el nem kezdenek kimerülni. Ekkor megkezdődik új erőforrások gyártása, azonban a folyamat 20-30 évig tart, és a gyártás felemészti a rendelkezésre álló energia 75-80%-át, ami majdnem biztosan a társadalom összeomlásához vezet.

olajkitermelés

A Föld olajtermelése 2030-ig, egy 2004-es, több független szakértői csoport (EWG, BP, ExxonMobil, ASPO) által megerősített előrejelzés alapján. A piros szaggatott vonal mutatja a gazdaság által elvárt növekedést. (Forrás: EWG)

A Húsvét-szigeten emberevésig vezetett a sok-sok munka, a nagyszerű szervezettség, a gazdasági növekedés, a magas GDP. Legyünk nagyon óvatosak azzal, amit ma a társadalom fejlettségének, gazdasági növekedésnek és teljesítményének neveznek.

Ma sokunk csak a "minőséget" keresi és fogadja el - de mi vár gyermekeinkre?

 

Életmód


[+]
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • fresh color
  • warm color